010 minuten - Bijzondere beroepen

Bomendokter: Ronald Loch

October 14, 2020 Gemeente Rotterdam Season 1 Episode 10
010 minuten - Bijzondere beroepen
Bomendokter: Ronald Loch
Show Notes

Voor de laatste aflevering van 010Minuten scharrelt Sjoerd van Oortmerssen door de bladeren van het Kralingse Bos om eens te kijken hoe het er met de bomen is gesteld. Zitten ze lekker ontspannen in hun bast, of hangt er hier en daar toch nog een snottebelletje aan een tak?
 
Bomendokter Ronald Loch loopt met Sjoerd mee, met een hamer en prikstok in de hand. Ronald tikt wat op een stam, peurt hier en daar in een gat en legt uit hoe hij je een zieke boom herkent.

Ronald wilde eigenlijk boswachter worden, maar ‘adviseur bomen’ komt er dichtbij de buurt. Samen met zijn team controleert hij dagelijks de duizenden bomen van Rotterdam, vooral na een heftige storm. Want een tak op je kop, dat wil natuurlijk niemand. In de vijftien jaar als bomendokter heeft Ronald natuurlijk zijn lievelingetjes. Zoals de Lijnbaanplataan die het bombardement overleefde, of de Breitenbachplataan op de Westersingel die met zijn voeten in het water staat. Ronald snoeit en vertroetelt ze, maar soms moet er ook een boom tegen de vlakte. 'Een oude boom heeft veel meegemaakt', legt hij uit. 'Die verhalen lees je ervan af. Als ie dan moet wijken voor een project, of ziek is en tegen de grond moet: dat doet pijn.'

 

Presentatie: Sjoerd van Oortmerssen
Regie en montage: Cathelijne Beijn