010 minuten - Bijzondere beroepen

Archeoloog: Sandra van den Berg

September 30, 2020 Gemeente Rotterdam Season 1 Episode 9
010 minuten - Bijzondere beroepen
Archeoloog: Sandra van den Berg
Show Notes

Als kind liep Sandra van den Berg het liefste lekker buiten te scharrelen. Dingen doen, met haar kaplaarzen aan op avontuur. Later kwam daar haar interesse voor geschiedenis bij en voilà: Sandra wist wat ze later wilde worden. Archeoloog, want daar kan ze het beste van twee werelden combineren.

Sandra werkt inmiddels een jaar voor de afdeling archeologie van de gemeente Rotterdam, maar kan Sjoerd nu al van alles vertellen over het ontstaan van onze prachtige stad. En dat verhaal begint op het plein aan de achterkant van de Laurenskerk. Terwijl op de achtergrond de kerkklokken luiden, praat Sandra honderduit over onze stad van toen. Over aangelegde dijken, een meterslange dam, ‘n voormalig kloosterterrein dat moest wijken voor zeventiende-eeuwse ‘nieuwbouw' en de rosse buurt; vol levendige cafés waar de eerste Rotterdammers hun biertjes weg tikten en met de meisjes dansten.

Maar bij een stad hoort natuurlijk ook een stadsmuur. Dus neemt Sandra Sjoerd mee naar station Blaak waar de inmiddels eeuwenoude muur daadwerkelijk heeft gestaan. Daar, onder aan de trap, hangen vitrines vol archeologische schatten als opgegraven aardewerk en geheimzinnige sleutels. En wapentuig waarmee onze voorouders elkaar de hersens insloegen. Sandra’s interessante, historische reis (oftewel geschiedenisles) eindigt in de krochten van de Markthal, waar zij aan Sjoerd de werktuigen laat zien waar archeologen zoal mee werken. En vertelt zij hem waar haar archeologenhart sneller van gaat kloppen.

Presentatie: Sjoerd van Oortmerssen

Regie en montage: Cathelijne Beijn