010 minuten - Bijzondere beroepen

Lichtman: Henk Rehorst

August 19, 2020 Gemeente Rotterdam Season 1 Episode 6
010 minuten - Bijzondere beroepen
Lichtman: Henk Rehorst
Show Notes

'De tijd dat we tussen hossende Feyenoordsupporters de Hofpleinfontein moesten uitlichten, is voorbij.'

Henk Rehorst is onze man van het licht. Aan de noordkant van Rotterdam bekijkt hij dagelijks of de duizenden lichtpunten in de buitenruimte nog werken, of aan vervanging toe zijn. Een hele klus, als je bedenkt dat die lampen de komende zes jaar óók nog eens moeten worden vervangen door LED-verlichting. 'Mijn computer houdt alle meldingen netjes bij', legt Henk uit. 'Bij problemen met de openbare verlichting stuur ik er een monteur op af. En als het ergens te donker is, zetten we er gewoon tijdelijk een lantarenpaal neer.'

Maar dat is niet Henks enige taak. Een paar keer per jaar krijgt de Erasmusbrug een mooi kleurtje, en ook daar is Henk verantwoordelijk voor. Met een simpele druk op de knop verlicht hij de brug in de kleuren van Feyenoord, de regenboogkleuren van de Gay Pride of in groenwitgroen, de kleuren van de Rotterdamse vlag. 

Sjoerds vingers jeuken als Henk hem de app laat zien die dat allemaal regelt. De brug van kleur laten verschieten, dat wil iedereen wel. Helaas zijn er strikte regels aan verbonden, net als het aanpassen van de kleuren aan de rand van de Hofpleinfontein. Ook die worden op afstand aangepast, maar dat was vroeger wel anders. 'Als Feyenoord had gewonnen, konden we de fontein alleen rood aanlichten via een kast onder het Hofplein. Dan moest je je een weg banen tussen dronken en hossende voetbalsupporters, en dat was niet altijd even makkelijk', lacht Henk. Vanaf nu kan hij dat gewoon doen vanuit zijn luie stoel. 

Presentatie: Sjoerd van Oortmerssen

Regie en montage: Cathelijne Beijn

*Deze aflevering is opgenomen in de periode voor de coronamaatregelen.