010 minuten - Bijzondere beroepen

BOA en handhaver: Dewi Boeters

July 08, 2020 Gemeente Rotterdam Season 1 Episode 2
010 minuten - Bijzondere beroepen
BOA en handhaver: Dewi Boeters
Show Notes Transcript

'Mijn ervaring als topsporter zet ik zeker in bij de handhaving.'
 
Hulpverlenen, de weg wijzen, mensen staande houden, ruzietjes oplossen: BOA en handhaver Dewi Boeters staat haar mannetje wel. Op haar speciale en supersnelle Santos bike racet ze door de straten van Rotterdam om onze stad elke dag een beetje veiliger te maken. En dat is veel meer dan alleen boetes uitdelen aan lastpakken, of hangjongeren een standje geven. Dewi zit in een team van BOA’s die dagelijks vloggen om te laten zien dat ze met hun werk een positieve bijdrage leveren aan de stad. 

Dewi is sinds vijf jaar een getrainde biker die door heel de stad wordt ingezet om overlast tegen te gaan. Dat is af en toe flink doortrappen, maar Dewi houdt van bewegen. 'Sinds mijn vijfde ben ik fanatiek handballer. Mijn ervaring als sporter zet ik graag in tijdens mijn werk.' Af en toe flink doorpakken hoort daar ook bij. Overlast tegengaan lukt meestal wel met een praatje, maar soms moet ze ook iemand op de bon slingeren of staande houden. Gelukkig is dat maar een klein onderdeel van haar veelomvattende taken. 'Coaching van jongeren, hulpverlening bieden, contact maken met mensen: ik doe mijn werk elke dag met veel plezier.' 

Presentatie: Sjoerd van Oortmerssen
Regie en montage: Cathelijne Beijn

00:00:01
 Cathelijne Beijn: Je luistert naar 010 minuten, de podcast serie van de gemeente Rotterdam waarin Sjoerd van Oortmerssen in gesprek gaat met ambtenaren met een wel héél bijzonder beroep. In deze aflevering: boa en handhaver, Dewi Boeters.

00:00:17
 Collega op portafoon: Hier een oproep van de 2202: zijn er collega's in de buurt van de Strevelsweg? Er loopt hier een aggresieve man te bedelen, graag wat ondersteuning, over.

00:00:27
 Dewi Boeters: 2004, 2005 willen jullie die kant op gaan?

00:00:30
 Collega op portafoon: 2004 onderweg, over.

00:00:33
 Sjoerd van Oortmerssen: Stel je krijgt dan zo via de brakie brakie een oproep binnen. Je pakt je fiets, je gaat ernaartoe...wat tref je dan aan en hoe ga je te werk?

00:00:41
 Dewi Boeters: Nou, wij maken heel veel verschillende situaties mee. Hulpverlening casussen, reanimaties, maar ook wel eens overlastgevende personen die aan het bedelen zijn of aan het wildplassen zijn. We maken eigenlijk heel veel soorten incidenten mee.

00:00:54
 Sjoerd van Oortmerssen: Je moet dus echt wel een beetje je mannetje staan, of in dit geval je vrouwtje?

00:00:57
 Dewi Boeters: Ja, dat klopt. We komen in heel veel situaties terecht en ja, ook wel eens agressieve situaties. En dan moeten we wel optreden.

00:01:07
 Sjoerd van Oortmerssen: En hoe ben je daar dan op getraind om dan om te gaan met die situaties.

00:01:11
 Dewi Boeters: Twee keer per maand kregen we geweldstrainingen. Eentje is de RTGB, dat is de Regeling, Toetsing, Gewelds-, Beheersing. Dat houdt in dat wij bevoegd zijn om geweld te gebruiken en daar ook de aanhoudingsprocedures trainen. En we hebben we ook één keer in de maand biketraining. Dan gaat het specifiek over de procedures op de bike.

00:01:29
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar niet elke boa heeft een fiets. Dus jij bent eigenlijk een soort boa plus?

00:01:33
 Dewi Boeters: Ja, dat klopt. Wij zijn bikers, we werken onder stedelijk inzet en worden ingezet in verschillende gebieden. Dat kan op Noord, Centrum of Zuid zijn en eigenlijk wordt er gekeken waar op dat moment de meeste overlast is, en daar worden wij ingezet.

00:01:46
 Sjoerd van Oortmerssen: We staan bij je fiets, vertel eens, is dit een hele speciale?

00:01:50
 Dewi Boeters: Ja, dit is een Santos fiets. Die is speciaal gemaakt zodat we daar prettig op kunnen fietsen en prettig onze diensten op kunnen uitvoeren. Santos fietsen zijn ook gemaakt zodat zij tegen een stootje kunnen. Wij hebben ook fietstrainingen, daarbij worden onze fietsen ook ingezet om verdachten aan te houden. We fietsen van trappetjes af. Dus ja, dit is eigenlijk ons maatje, waar we op fietsen.

00:02:14
 Sjoerd van Oortmerssen: Want dat leer je allemaal tijdens een fietstraining: van trappetjes afgaan en scherpe bochtjes nemen?

00:02:18
 Dewi Boeters: Dat klopt, ja. Trappetjes af leren we ook tijdens de trainingen, want ja, als een verdachte van een trappetje afrent.. dan kunnen wij niet onze fietsen optillen. Dan fietsen wij er ook gewoon vanaf. We leren hard te fietsen, we leren door het verkeer heen te manoeuvreren met een fiets. We bereiken wel snelheden van soms 35 kilometer per uur.

00:02:38
 Sjoerd van Oortmerssen: Dus het is niet zomaar een fiets?

00:02:39
 Dewi Boeters: Nee, het is een hele special fiets, die is het ook wel gewend om een stootje te krijgen. We zetten 'm ook wel eens in tijdens de aanhoudingen. En ja, dan moet hij goed sterk zijn.

00:02:49
 Sjoerd van Oortmerssen: En wat heb je dan allemaal op je fiets zitten?

00:02:51
 Dewi Boeters: We hebben een biketas bij ons, daar zitten onder andere EHBO spullen in. Verkeersregelaarsspullen waarmee we het verkeer regelen als dat nodig is. Een helm om ons te beschermen tijdens onze dienst omdat we ook en soms hoge snelheden maken. Dus dan zijn we toch beschermd.

00:03:08
 Sjoerd van Oortmerssen: Laten we het even over je outfit zelf hebben. We hadden het net al over je fiets en wat je dan allemaal meeneemt, maar wat heb jij allemaal zelf bij je?

00:03:15
 Dewi Boeters: In principe hebben we aan onze koppen handboeien en we hebben een bodycam bij ons. Dat is onder andere ook voor onze veiligheid en een stukje bewijslast voor onszelf. We hebben een portofoon bij ons. Daarmee communiceren wij met onder andere de collega's maar ook met de ketenpartners, zoals de politie.

00:03:31
 Sjoerd van Oortmerssen: Ja, en natuurlijk een fluoriserend hesje. Ik zie ook dat je goeie stappers aan hebt?

00:03:36
 Dewi Boeters: Klopt.

00:03:36
 Sjoerd van Oortmerssen: En ja, missen we niks?

00:03:38
 Dewi Boeters: Ja, de boa's zijn nu vol aan het strijden voor een wapenstok en pepperspray en dat is naar aanleiding van heel veel geweldsincidenten op een rij. Dat komt niet dagelijks voor maar het gebeurt wel zeker wekelijks en ze zijn nu hard aan het strijden voor hun eigen veiligheid om zichzelf te kunnen verdedigen in bepaalde situaties.

00:03:55
 Sjoerd van Oortmerssen: Het is nu corona tijd, hè, daar hebben jullie als boa zijn natuurlijk ook last van. Wanneer wordt je daar echt mee geconfronteerd.

00:04:03
 Dewi Boeters: Nou, wij staan eigenlijk in de frontlinie. We hebben een beroep waar er wat van ons verwacht wordt. Wij moeten eigenlijk de veiligheid van iedereen waarborgen. Dat betekent voor ons dat we gaan handhaven op de noodverordening die nu geldt, de anderhalve meter regel. Zo worden we ook ingezet in het Vroesenpark, het Roel Langerak park, Kralingse bos en Zuiderpark. Daar zijn heel veel personen dus we zijn heel veel in contact met mensen. Voor ons is dat wel een hoog risico.

00:04:31
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar als je nou iemand binnen anderhalve meter naast elkaar ziet zitten dan ga je daar naartoe en hoe ga je dat dan uitleggen én hoe reageren ze dan?

00:04:37
 Dewi Boeters: Dat verschilt ook per persoon. In principe gaan we altijd het gesprek aan, dus we zien wat we constateren dat de mensen zich niet aan de anderhalve meter regel houden en we proberen het altijd met een gesprek af te doen. Helaas, in bepaalde gevallen, wil dat niet altijd werken. Dan moeten we toch doorpakken.

00:04:54
 Sjoerd van Oortmerssen: En doorpakken is?

00:04:55
 Dewi Boeters: Ja, dat is een bekeuring uitgeschreven.

00:04:58
 Sjoerd van Oortmerssen: Daar maak je jezelf niet geliefd mee, denk ik?

00:05:00
 Dewi Boeters: Nee, mensen vinden daar toch wat van. De afgelopen periode was het super lekker weer en mensen willen gewoon naar buiten toe. Ze willen van het weer genieten, lekker naar het strand toe en van de bossen genieten. Ja, dan ben jij de boosdoener die de slechte boodschap mag brengen.

00:05:15
 Sjoerd van Oortmerssen: Kom jij weer even de sfeer verpesten, hè.

00:05:16
 Dewi Boeters: Ja.

00:05:17
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar hoe bescherm je jezelf tegen corona? Hebben jullie ook nog zelf bepaalde maatregelen moeten nemen.

00:05:22
 Dewi Boeters: De dienst heeft ons mondkapjes gegeven. Verder worden we voorzien van latex handschoentjes. Maar met een staanhouding., als je iemands identiteitsgegevens moet achterhalen – en je moet dat invoeren in het systeem – ja, dan trek je toch al snel weer je handschoenen uit om de administratie in orde te maken.

00:05:39
 Sjoerd van Oortmerssen: Je gaf net al aan dat je je als boa niet altijd even populair maakt, maar jij wil daar toch een beetje een draai aan geven, want je maakt dus ook vlogs?

00:05:45
 Dewi Boeters: Ja, ik ben sinds kort een project gestart met een paar andere collega's om te gaan vloggen om de imagoverbetering van de handhaving te waarborgen. Wij staan nu vaak in het nieuws als die bonnenschrijvers of als de personen die de boetes uitgeven of het slechte nieuws brengen, maar we doen ook heel veel andere dingen. Door middel van vloggen willen we laten zien aan de kijkers dat we veel meer zijn dan alleen boeteschrijvers, want we zijn er voor veel meer dingen.

00:06:14
 Sjoerd van Oortmerssen: Veel meer dingen, leg eens, uit welke dingen?

00:06:16
 Dewi Boeters: Als iemand onwel wordt op straat, een epileptische aanval krijgt, misschien iets te veel heeft gedronken. Dat zijn allemaal hulpverleningscasussen die we doen. Verder zoeken we ook heel veel contact met ondernemers of met jongeren in de wijk. We proberen voor hun ook activiteiten te verzinnen waardoor ze wat minder zichzelf gaan vervelen op straat en wat meer het goeie pad opgaan. Toeristen, als ze de weg willen weten dan wijzen wij de weg.

00:06:42
 Sjoerd van Oortmerssen: Een heel scala dus aan ook positieve dingen en niet alleen bonnetjes schrijven als je binnen anderhalve meter van elkaar staat, begrijp ik.

00:06:48
 Dewi Boeters: Klopt het is heel divers. We doen ook heel veel positieve dingen. Je bent toch op een coachende manier ook bezig, dus je probeert eigenlijk Rotterdam een stukje mooier, beter en toegankelijker te maken.

00:07:01
 Sjoerd van Oortmerssen: Je bent pas 23, dat is jong! En hoelang doe je dit al.

00:07:04
 Dewi Boeters: Ik ben hier werkzaam sinds m'n achttiende en ik doe het nu bijna vijf jaar.

00:07:09
 Sjoerd van Oortmerssen: En met veel plezier?

00:07:11
 Dewi Boeters: Ja, met heel veel plezier.

00:07:12
 Sjoerd van Oortmerssen: Wat is dan de reden als je 18 bent dat je denkt: 'nou, ik zou wel eens boa willen worden.'

00:07:16
 Dewi Boeters: Het is eigenlijk ooit begonnen omdat ik zelf topsporter ben geweest en ik hield van bewegen en het sociale contact, dus ik vond het leuk om met mensen in contact te komen, mensen aan te spreken, mensen te begeleiden, mensen te coachen.

00:07:28
 Sjoerd van Oortmerssen: Wat voor sport heb je dan gedaan?

00:07:29
 Dewi Boeters: Sinds mijn vijfde doe ik handballen dus ook wel een contactsport. Dat neem ik zeker mee in mijn werkervaring bij de handhaving.

00:07:37
 Collega op portafoon: 2018, jij bent nog richting de Strevelsweg, over?

00:07:41
 Dewi Boeters: Ja, ik kom eraan!

00:07:43
 Sjoerd van Oortmerssen: Je moet gaan, hè.

00:07:44
 Dewi Boeters: Ik ga denk ik zometeen even de kant op van m'n collega's, om te kijken hoe het daar gaat en dan mijn werkzaamheden uitvoeren.

00:07:50
 Sjoerd van Oortmerssen: Misschien kan je nog een beetje hulp bieden.

00:07:51
 Dewi Boeters: Ja, dat denk ik wel.

00:07:53
 Sjoerd van Oortmerssen: Doe je wel voorzichtig?

00:07:53
 Dewi Boeters: Altijd.

00:07:57
 Cathelijne Beijn: De volgende keer in 010 minuten: 'ik zou als het nu aan de orde zou zijn toch heel graag op het natuurgedeelte begraven willen worden, dat vind ik wel passen bij mij.