010 minuten - Bijzondere beroepen

Teamleider inzameling: Mitchel Viljeer

July 08, 2020 Gemeente Rotterdam Season 1 Episode 1
010 minuten - Bijzondere beroepen
Teamleider inzameling: Mitchel Viljeer
Show Notes Transcript

'Zodra ik in de clubkleuren van de gemeente stap, dan gebeurt er iets.'
 
Elke dag zorgt Mitchel Viljeer dat de straten van onze prachtige stad er spic en span uitzien. Als teamleider inzameling handelt hij mails van burgers af, stippelt hij routes uit en zorgt hij dat iedereen z’n werk kan doen. Maar het liefst is Mitchel lekker onderweg met ‘zijn’ mannen. Containers worden leeg gekieperd, zakken in de laadbak gegooid en tonnen huisvuil op schepen geloosd die ze vervolgens naar de vuilverwerking in Rozenburg brengen. Dat alles met een vloot van hightech vuilniswagens, die zich zelfs een weg weten te banen door de smalste straten van Rotterdam.
 
Sjoerd ontmoet Mitchel op een zonnige dag op de kop van het Noordereiland. Zodra hij uit zijn opgepoetste vuilniswagen springt, begint Mitchel vrolijk en vol trots te vertellen. Over hoe we vooral met elkaar Rotterdam schoon moeten houden. Omdat het ook zijn stad is, met de werkmentaliteit waar hij zo veel van houdt. Oké, vuilnisman is niet het schoonste beroep. Maar zodra Mitchel zijn overall aantrekt en aan het werk kan, is hij in opperbeste stemming. En de geur van huisvuil? Die doet hem hélemaal niets. 
 
Presentatie: Sjoerd van Oortmerssen
Regie en montage: Cathelijne Beijn

00:00:00
Cathelijne Beijn: Je luistert naar 010 minuten, de podcast serie van de gemeente Rotterdam waarin Sjoerd van Oortmerssen in gesprek gaat met ambtenaren met een wel héél bijzonder beroep. In deze aflevering: teamleider inzameling, Mitchell Viljeer.

00:00:19
 Sjoerd van Oortmerssen: Is dit hem nou?

00:00:20
 Mitchel Viljeer: Dit is hem!

00:00:21
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar waar staan we nu naar te kijken eigenlijk?

00:00:23
 Mitchel Viljeer: Dit is een zogeheten smalspoor voertuig. De normale vuilniswagen is natuurlijk een stukje langer, hè. Deze is een aantal meters ingekort en de breedte, die is ook wat smaller. Met dit kleinere voertuig komen we gewoon veel gemakkelijker door die hele smalle straatjes.

00:00:41
 Sjoerd van Oortmerssen: Weet je wat mij nou opvalt, Mitchell. Je zit een beetje verliefd naar dat ding te kijken.

00:00:46
 Mitchel Viljeer: Ik wordt er eigenlijk ook wel een beetje emotioneel van. Toen dat ding werd geleverd op onze locatie, had ik toevallig een melding van een smalle straat. Ik zei 'kom we gaan hem testen.' Nou, toen ging ik erop, echt heel gaaf!

00:00:59
 Sjoerd van Oortmerssen: Je hebt er ook een een filmpje van gemaakt op Twitter en je bent een beetje een beroemdheid geworden, hè. Leg eens uit.

00:01:05
 Mitchel Viljeer: Ja, dat klopt zeker! Dat was puur uit enthousiasme. Ik plaats dat gewoon op mijn eigen Twitter kanaal van kijk! We hebben weer wat moois! Maar dat is verdorie best wel uitgelekt.

00:01:17
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar wat vinden mensen daar dan zo leuk aan? Ik kan me niet voorstellen dat ze denken: ‘goh, wat een leuke wagen.’ Misschien is je enthousiasme zo aanstekelijk?

00:01:24
 Mitchel Viljeer: Ik denk het wel. Maar ik denk dat de burger ook beseft, en die vooral in die smalle straatjes wonen, dadelijk is mijn vuil nog eerder van straat.

00:01:31
 Sjoerd van Oortmerssen: Want daar gaat het wel om!

00:01:33
 Mitchel Viljeer: Dat is gewoon de hoofdmoot.

00:01:34
 Sjoerd van Oortmerssen: Klein nadeel van dat ding: hij kan natuurlijk niet zoveel meenemen, hè?

00:01:37
 Mitchel Viljeer: Klopt. Het volume van de laadbak is inderdaad kleiner.

00:01:40
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar als ik nou zo achter de vrachtwagen ga staan, en dat staan we dan nu ook, dan komt er wel een lucht uit!

00:01:45
 Mitchel Viljeer: Lekker, he!

00:01:45
 Sjoerd van Oortmerssen: Ja, vind je dat lekker, joh?

00:01:46
 Mitchel Viljeer: Ah heerlijk, joh! Als ik mag gaan werken, stap ik het terrein op, dan staan al onze vuilniswagens daar en dan komt die geur. Ja, dat geeft mij zoveel energie. Dan moet ik naar boven, die mannen lekker aan het werk helpen en gaan knallen. We gaan die straten schoon blazen, hoppakee!

00:02:01
 Sjoerd van Oortmerssen: Ik heb nog nooit gehoord dat iemand dit lekker vindt ruiken joh, maar dan ben je de enige. Dit is voor jou een soort eau de cologne.

00:02:07
 Mitchel Viljeer: Ja, haast wel! En ik zal je zeggen: er zijn vele collega's, die daar ook gewoon zo over denken.

00:02:12
 Sjoerd van Oortmerssen: Maar wat is nou precies jouw functie? Want jij bent een soort teamleider.

00:02:15
 Mitchel Viljeer: Ik ben teamleider inzameling.

00:02:16
 Sjoerd van Oortmerssen: En wat houdt dat in?

00:02:17
 Mitchel Viljeer: Het is eigenlijk een spilfunctie tussen het managementteam en de uitvoering. Kort gezegd: het management bedenkt een strategie en wij gaan dat doorvoeren naar de uitvoering.

00:02:27
 Sjoerd van Oortmerssen: En hoe ziet dan zo'n werkdag eruit?

00:02:29
 Mitchel Viljeer: Niet eens met een bak koffie, want we moeten de routes gaan maken. We hebben de vulgraad routes, wij hebben de huiscontainer routes, die gaan we allemaal netjes klaarzetten voor de mannen en dan gaan ze op pad. Dan ga ik eens kijken wat er in de mailbox is binnengekomen en dan hebben we wel eens te maken met klachtjes. Ja, dan is toch wel het moment dat je ook naar buiten moet, want daar ligt het werk. Daar zijn jouw manschappen dus daar wil ik gewoon zijn.

00:02:52
 Sjoerd van Oortmerssen: Over vuilnismannen gesproken. Over het algemeen is het imago natuurlijk altijd een beetje, ja, het is vies werk en een beetje dom werk zeggen 'ze' daar dan altijd bij. Hoe kijk jij daar tegenaan?

00:03:02
 Mitchel Viljeer: Zodra je in de clubkleuren van de gemeente stapt, het oranje, dan begint er iets. Dan lig je onder een soort van vergrootglas. Mensen letten op je. En waar de troep ligt, daar zijn jullie voor, maar daar wil ik ook eventjes nuanceren: we zijn met z'n allen verantwoordelijk voor een schoon Rotterdam. Buiten is van ons allemaal. Het imago van een vuilnisman, kan ik mij er wat bij indenken, hè. Ze pakken vuil op en ze zitten onder het vuil. maar als je nu kijkt, we staan nu achter een een kleiner voertuig, dat zit vol hightech spul. Die mannen dat zijn echte kunstenaars, maar er zit ook zoveel expertise in. Bestuur maar eens zo'n ding. Ga maar eens kranen met zo'n joystick. Dit is gewoon specialistisch werk wat zij doen.

00:03:45
 Sjoerd van Oortmerssen: Het is niet meer een gore zak pakken en in zo'n gat gooien, er komt veel meer bij kijken tegenwoordig.

00:03:49
 Mitchel Viljeer: Kom nou toch, dat is passé...ik stap even in.

00:03:53
 Mitchel Viljeer: Nou, zodra je dat display aanzet, dan gaan de toeters en dingetjes af. Nou, wat je hier zoal ziet is de dode hoek camera, bijvoorbeeld. Die camera, die laat ons precies zien in een hele mooie hoek, wat daarnaast zit. Ook de achteruitrijcamera, een sensor voor wanneer er in één keer een voertuig plots stil komt te staan, dan remt hij ook automatisch.

00:04:16
 Sjoerd van Oortmerssen: Je kan er nog net niet mee naar de maan!

00:04:17
 Mitchel Viljeer: Bijna! Je kan zo met je collega's schakelen, allemaal handsfree uiteraard. Ja dat is gewoon lekker, man.

00:04:24
 Sjoerd van Oortmerssen: Hé kom er maar weer effetjes uit, want we gaan het even hebben over het Rotterdamse vuil. Het is af en toe een zooitje op straat hier in Rotterdam. Wat vind je daarvan?

00:04:32
 Mitchel Viljeer: Het komt wel eens voor dat er inderdaad op de plaat, dus de plaat van zo'n wijkcontainer, zakken liggen. Uit de vele telefoontjes en mailtjes van bewoners maken wij op dat zij zich ook groen en geel ergeren aan de mensen die zomaar een zakje, als die container bijvoorbeeld niet vol zit, dat ze het erop zetten. Maar dat moet ik dan eerlijk bekennen...de mensen durven elkaar niet direct meer aan te spreken.

00:04:57
 Sjoerd van Oortmerssen: Hoe kan dat?

00:04:58
 Mitchel Viljeer: Ik denk de tijd van eh van nu. Tuurlijk, feitelijk gezien moeten wij die troep opruimen. Maar een gedeelde verantwoordelijkheid, zorgen dat jij niet zo'n zakje op de plaat zet, maar hem bijvoorbeeld als die container plots vol zit en door de coronatijd kan het wel eens gebeuren, Dat ze dan op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde container. Of het zakje gewoon eventjes meenemen tot ze die prachtige voertuigen weer zien, die de containers leegmaken en hem dan aanbieden.

00:05:22
 Sjoerd van Oortmerssen: Je hebt het net al over corona. Ja, wat merken jullie daarvan eigenlijk van? In de vuilnis business.

00:05:27
 Mitchel Viljeer: Het huisvuil of het afval dat is gewoon serieus met 20 procent toegenomen. De bewoners zitten noodgedwongen thuis en die zijn werkelijk aan de klus geslagen en produceren meer vuil. Vroeger, of voor de corona crisis, gingen ze gewoon lekker uit eten. Maar nee, ze zitten allemaal thuis, hele gezinnen, hartstikke gezellig, maar ja, die containers die draaien overuren.

00:05:51
 Sjoerd van Oortmerssen: Jullie hebben het extra druk?

00:05:52
 Mitchel Viljeer: We hebben het extra druk. Maar het leuke daarvan is, en dat is de werk mentaliteit van de gemeente Rotterdam Stadsbeheer, er zijn collega's die hebben gewoon gezegd 'jongens, ik heb me groot rijbewijs, ik wil jullie helpen'. Dus uit andere afdelingen en andere functies hebben wij collega's die gewoon op die vuilniswagens stappen. Dat is mooi, hè.

00:06:12
 Sjoerd van Oortmerssen: Dat is mooi, collegiaal!

00:06:13
 Mitchel Viljeer: Juist!

00:06:14
 Sjoerd van Oortmerssen: De coronaperiode, wat betekent dat eigenlijk voor jullie als werknemers voor de gemeente Rotterdam.

00:06:18
 Mitchel Viljeer: Ja, dat heeft wel enige gevolgen gehad. Wij kennen routes waar ze met z'n drieën verantwoordelijk voor zijn. En ja, er is besloten dat je niet met meer dan twee personen in een cabine mag zitten. Nou, we hebben bedacht van joh die chauffeur uiteraard, die bestuurd het voertuig, belader zit ernaast en die derde man...

00:06:34
 Sjoerd van Oortmerssen: Die rent er achteraan?

00:06:35
 Mitchel Viljeer: Ja, dat zou je zeggen, maar nee! We hebben een poolauto of een scooter of een fiets en hebben wij tegen ze gezegd 'wij faciliteren jullie, jullie rijden achter het voertuig de route en als er inderdaad bakken geleegd moeten worden, ja, dan stapt hij gewoon netjes uit en komt hij helpen.

00:06:48
 Sjoerd van Oortmerssen: Dat maakt het wel een stuk onhandiger, is het niet?

00:06:50
 Mitchel Viljeer: Ja, het vergt wel wat meer inspanning, maar alles voor de veiligheid

00:06:55
 Sjoerd van Oortmerssen: En ook nog andere zaken?

00:06:56
 Mitchel Viljeer: Jazeker, de handgelletjes en ze hebben speciaal spul om de cabine schoon te maken. Want ja, er zitten meerdere collega's in zo'n cabine en desinfecteren is mega belangrijk.

00:07:07
 Sjoerd van Oortmerssen: En we staan hier nu op de kop van het Noordereiland. We gaan even naar een plek waar ook gescheiden afval wordt opgehaald, toch, of niet?

00:07:15
 Mitchel Viljeer: Jazeker!

00:07:18
 Sjoerd van Oortmerssen: Mitchell heb jij nou eigenlijk altijd al een een man van het vuilnis willen worden.

00:07:23
 Mitchel Viljeer: Nou, als ik heel eerlijk moet bekennen dan ambieerde ik dat eigenlijk niet. Ik heb de opleiding Banken en Verzekeringen gedaan. Ja, dat is een hele andere tak van sport, maar ik werd toen eventjes belader op de vuilniswagen en toen heb ik die cultuur leren kennen, de echte ja willer en doeners mentaliteit. En in Rotterdam, gewoon eigenlijk mijn stad. Ja, toen heb ik toch wel een beetje kippenvel gekregen. Dus laat ik het zo zeggen: ik had het nooit voor ogen, maar dat ik deze stap heb kunnen maken en gemaakt heb...ja, fantastisch.

00:07:58
 Sjoerd van Oortmerssen: Nou heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen dat jij eigenlijk liever een prof tennisser wilde worden. Wat is daarvan waar?

00:08:05
 Mitchel Viljeer: Nou, laten we proftennisser eventjes achterwege. Nou, ja, ik heb vroeger inderdaad wel op een redelijk hoog niveau getennist. Maar op een gegeven moment komt er een gezinnetje. Dan ga je vroege en late diensten draaien. Ja, dan wordt het trainen wel eens heel erg lastig gemaakt. Ik denk, weet je wat, ik leg die sport gewoon lekker opzij. Ik ga wat anders verzinnen. Nou toen ben ik aan het hardlopen geslagen.

00:08:29
 Sjoerd van Oortmerssen: Het heel goed! Hé, we staan nu bij de...ja, hoe noem je zo'n locatie?

00:08:33
 Mitchel Viljeer: Dit zijn een tweetal locaties: je ziet hier een wijkcontainer rest en een wijkcontainer glas. Nou, dat betekent inderdaad: glas in de glasbak en het huisvuil in de rest containerbak. Dus wij doen hier, op dit stukje, zeker aan bron scheiding.

00:08:48
 Sjoerd van Oortmerssen: Bron scheiding, laten we daar het eventjes over gaan hebben. Ik heb namelijk wel eens gehoord dat heel netjes het afval gescheiden wordt opgehaald, maar vervolgens belandt het op dezelfde hoop.

00:08:58
 Mitchel Viljeer: Dat zou je zeggen, hè, en ik kan me ook wel enigszins voorstellen. Als mensen zo'n vuilniswagens zien komen, ze flikkeren er alles in en hij gaat weer weg. Maar ik kan je vertellen: die glasbak wordt 100 procent door een ander voertuig geleegd. Dat glas wordt echt weggebracht om te recyclen. Het restafval, dat is een bijzondere. Wij storten deze wij containers met huisvuil in de schuiten bij de AVR afvalverwerking. Vervolgens worden die verscheept naar Rozenburg, en wat staat er in Rozenburg?

00:09:30
 Sjoerd van Oortmerssen: Vertel het mij...

00:09:30
 Mitchel Viljeer: Een nascheidingsinstallatie. Dus daar gaat huisvuil op, het pmd plastic, metalen en drank cartons wordt eruit gefilterd met allemaal moderne technieken. Ja, en dan is er zo ontiegelijk veel pmd nagescheiden om te recyclen, 't is fantastisch.

00:09:47
 Sjoerd van Oortmerssen: Dus dat wordt wel degelijk gescheiden!

00:09:49
 Mitchel Viljeer: 100 procent!

00:09:50
 Sjoerd van Oortmerssen: En hoeveel wordt er nou wekelijks opgehaald aan tonnen afval in Rotterdam?

00:09:54
 Mitchel Viljeer: Zo'n voertuig voor de huisvuil inzameling is per voertuig, 17 ton. Dagelijks hebben we er acht rijden. Nou, optelsommmetje: 8 keer 17?

00:10:06
 Sjoerd van Oortmerssen: Heel veel haha. We gaan hem afronden, Mitchell. We gaan iets groots in jouw smalspoor wagen gooien, is dat een idee?

00:10:13
 Mitchel Viljeer: Ja dat is mooi, hè.

00:10:14
 Sjoerd van Oortmerssen: We gaan eens even iets kraken met dat ding.

00:10:16
 Mitchel Viljeer: Ah, dat vind ik gaaf! Daar ben ik altijd voor in!

00:10:18
 Sjoerd van Oortmerssen: Ik heb echt werkelijk nooit zo'n enthousiaste vuilnisman meegemaakt.

00:10:21
 Mitchel Viljeer: En teamleider...

00:10:23
 Sjoerd van Oortmerssen: En teamleider!

00:10:43
 Cathelijne Beijn: De volgende keer in 010minuten: 'we doen ook heel veel positieve dingen. Je bent toch op een coachende manier bezig. Je probeert eigenlijk Rotterdam een stukje mooier beter en toegankelijker te maken.'